mandag 30. juni 2014

Men er det virksomt da ????

Image courtesy of scottchan / FreeDigitalPhotos.net

Dette er et vanlig spørsmål fra folk når de blir forespeilet idèen om å bytte ut rengjøringsarsenalet sitt med et miljøvennlig alternativ. Det virker som de er livredde for å måtte gjøre noe mer enn å bare spraye på og tørke av. Beklager folkens, men det er ikke sånn verden fungerer. Man kan ikke bare sende en dusj fra en magisk blanding i retning speilet mens en sitter i sofakroken med fjernkontrollen eller eventuelt seiler forbi på vei ut døren for å gjøre noe mere "spennende". Vel, man kan vel strengt tatt gjøre det, men da må en ikke forvente seg store resultater. Det er bare det at det virker som det er nettopp det vi gjør. Vi forventer oss resultater selv om innsatsen har vært nesten lik null.

Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne for å få forklart meg på best mulig måte. Det aller første vi må forstå er at vi ikke kan fortsette å omgi oss med alle disse farlige stoffene på en daglig basis. Det er imidlertid en utfordring at vi ikke alltid er klar over hvilken risiko vi løper ved å bruke helt vanlige ting i hverdagen og som vi har blitt forledet av reklamen - og myndighetene (for de skal liksom passe på at vi lever et beskyttet liv)  - til å tro er et mirakelprodukt. Så når det f.eks gjelder rengjøringsprodukter tror jeg rett og slett vi bare må gå ut fra at produkter som virker for bra til å være sanne faktisk er det. For bra til å være sanne, altså. Hvilket i klartekst vil si at de antakelig er laget av en ganske sterk kjemisk cocktail. For ellers ville de ikke kunne utføre slike "mirakler".

Hvis vi nå er enige om at de fleste rengjøringsprodukter ikke er bra for oss (det fins sikkert hederlige unntak...) så må vi altså pusse støvet av rengjøringsproduktene våre beste- og oldemødre brukte før oss. Jeg sier ikke dermed at vi må gå tilbake til å vaske klærne i elven eller ligge på alle fire og skure gulvene. Men det er helt klart at man må legge for dagen en litt større innsats enn å trykke på avtrekkeren til universalsprayen. Litt av det som engelsmenn kaller for "elbow grease" må også til. Ja, jeg vet at det sikkert ikke er det festligste vi gjør i heimen, men kanskje vi slipper å ta oss en tur på treningssenteret hvis vi har lagt litt entusiasme i det å vaske huset?

Har du forresten tenkt på at du ikke "bare" vasker huset når du svinger vaskefillen? Jada, jeg høres sikkert ut som at jeg holder en "pep-talk" til en gjeng med nyansatte rengjøringsassistenter, men tenk over saken litt de neste dagene. Når du vasker huset eller klærne dine så er det faktisk ikke bare en kjedelig jobb som må gjøres. Det er faktisk dine egne ting du tar vare på! Det er ting du sannsynligvis har kjøpt og betalt (med penger som du har slitt for å tjene...). Så hvorfor skulle du ikke passe på tingene dine og se til at de holder seg fine lengst mulig? (Og hvis du ikke bryr deg om dem så kan du jo egentlig bare kvitte deg med dem. Da blir det helt sikkert mindre å vaske på...)

Når vi nå er enige om at vi skal gjøre en hederlig innsats for å ta vare på tingene våre så kommer turen til å se på hva vi vasker dem med. Hvis du skulle vaske klærne dine og var nødt å lage vaskemiddelet ditt selv så ville du vel ikke gått i butikken og sett etter ingredienser som har dødningehode (giftsymbol) utenpå flaskene for så å gå hjem og blande en skikkelig giftcocktail? Det er dette vaskemiddelprodusentene gjør. For dem betyr det mest at de kan  tjene penger på å selge et produkt som f.eks fjerner alle flekker lekende lett. Og så gir de blanke blaffen i at produktet samtidig kan gi deg både kreft og nedsatt forplantningsevne samt ødelegge miljøet rundt oss der produktet kommer i kontakt med naturen.

Hvis du nå visste at det fantes en mye mer miljøvennlig måte å vaske klærne dine på ville du ikke skifte over til den? (Det var det jeg visste, at du ville være enig med meg....) Jeg har tidligere skrevet noen innlegg her på bloggen om miljøvennlige rengjøringsmidler - både til hus og klær. Og det vil nok komme noen flere innlegg utover. Men her og nå kan jeg bare anbefale det jeg tidligere har mast om i ett kjør. Bytt til eddik, natron og sitron!

Noen klager på at de ikke liker lukten av eddik og at hvis den ikke virker bedre enn det vanlige (giftige) vaskemiddelet de bruker daglig så gidder de ikke skifte. Jeg vil si det slik at eddik er minst like bra som det ferdigkjøpte middelet man kjøper i butikken og noen ganger faktisk bedre. Den erstatter skyllemiddel for klær og er mer effektivt da det ikke stopper til porene i klærne slik at de begynner å stinke. Eddik fjerner dårlig lukt i treningstøy. Det er supert å f.eks vaske komfyren med da den er en racer på å fjerne fett. Og den er også bakteriedrepende så den kan til en viss grad erstatte f.eks klorin.(Ikke som blekemiddel, men som bakteriefjerner. Og dette er naturlig bakteriefjerning så du vil ikke ende opp med resistente bakterier i huset ditt). Eddik erstatter også skyllemiddel i oppvaskemaskinen. Det er mye billigere samt at det er et giftfritt alternativ. Man kan fjerne dårlig lukt i både kles- og oppvaskemaskin ved å tømme en flaske eddik inn i maskinen, sette den på høyeste temperatur og la den vaske en hel, vanlig vask. Og vips så har du ren maskin. (Du må selvsagt rengjøre filtrene i maskinene først, fjerne lo etc.) Eddik fjerner også kalkavleiringer så har du problemer med kalk i vannet er dette en super måte å rense maskinen på. Har du en god, gammeldags kaffetrakter kan du bruke eddik som rensemiddel istedet for å kjøpe disse små pakkene med noe mystisk rensemiddel....Speil og vinduer blir rene og blanke ved bruk av eddik i vannet. Og du kan også vaske badet med den. Legg dusjhodet i bløt i litt eddik og du fååpnet opp alle tilstoppede dusjstråler.

Dette var altså en del av eddikens gode egenskaper. Og du, eddik lukter ikke når du er ferdig å vaske og den har tørket. Så du slipper at huset lukter som et glass med sylteagurker...(eller klærne dine... Når klærne er ferdigvasket så lukter de bare rent. Helt sant!)

Natron (som har en bakteriedrepende effekt) har også en hel haug med bruksområder. Strø litt natron på en fuktig klut og du kan enten pusse sølvtøyet ditt  (ikke oksidert sølv ) eller fjerne fargeblyantmerker fra veggen din. Litt natron i tillegg til vaskepulver gjør klærne renere. Strø natron i pannen med fastbrente matrester, fyll på med litt vann og la det stå en time eller over natten og vips så har du løst opp alt det fastbrente uten å måtte skure. Frukt og grønnsaker kan vaskes i vann som er tilsatt natron for å fjerne rester av sprøytemidler og/eller bakterier som ellers kan gi mageproblemer. Jeg har ikke pleid å være så "hysterisk" at jeg har vasket frukten/grønnsakene på denne måten tidligere, men etter å ha lest i avisen om de dårlige hygieniske forholdene for blant annet tomatplukkere i utlandet -  de som plukker tomater har ikke hverken tilgang til etter tid til å gå på et vanlig toalett så derfor gjør de fra seg blant tomatplantene.... -så er det veldig greit å ha den bakteriedrepende natronen for hånden, spesielt når jeg skal vaske tomater, men også til all annen frukt og grønnsaker. For å fjerne dårlig lukt i sko kan du drysse i litt natron mellom hver gang du bruker dem.

Sitron er også bakteriedrepende. Bruk f.eks en gammel sitronskalk (med litt salt på) til å vaske over kjøkkenvasken. Den blir ren og i tillegg lukter den godt.  På samme måten kan du også pusse det du måtte ha av kobber.

Det fins en hel mengde andre oppgaver som kan løses med disse naturlige midlene, men det får jeg ta i et annet innlegg siden dette allerede har blitt altfor langt. Vil bare si at noe av det viktigste når man bruker naturlige ingredienser er å gi det tid til å virke. Forvent deg ikke mirakler etter 1 sekund. Men at de virker det kan jeg skrive under på!