torsdag 10. juli 2014

Fordelene ved et minimalistisk hjem - og hvordan oppnå dette

Kilde

Nå trenger ikke nødvendigvis alle minimalistiske hjem se ut som det på  bildet her, men de fleste minimalistiske hjem har et par karakteristiske ting til felles.

-Det føles mindre stressende å oppholde seg der. Rot og en hel masse ting og tang er visuelt forstyrrende og det påvirker oss faktisk til en viss grad selv om vi kanskje ikke er klar over at det skjer. Jo mindre ting og tang, jo mindre visuelt stress. Et minimalist-hjem er beroligende. 

- Det føles mer tiltalende. Hvis du tenker på bilder av overfylte hjem i forhold til bilder av minimalistiske så  er det veldig ofte de minimalistiske  som bare har noen få, men utvalgte møbler, noen få kunstverk i tillegg til noen veldig få pynteting som appellerer mest til oss.

- Det er mye lettere å gjøre rent. Det er et styr å vaske og tørke støv av en hel haug med ting og tang eller støvsuge og vaske rundt en masse møbler. Jo mer du har, jo mer må  du vaske og jo verre er det å  få gjort det. Tenk på  hvor mye enklere det er å  rengjøre et helt tomt rom i forhold til et med en masse møbler i. (Jeg sier ikke at man skal bo i et tomt hus, men jo mindre man har jo enklere er det å holde orden).

Hvordan ser så et minimalistisk hjem ut? 
Det varierer selvsagt hvordan det ser ut i et minimalisthjem. Det kommer helt an på  hvor ekstrem man vil være. Og det bestemmer du helt selv. Men her er noen hovedpunkter det kan være greit å bite seg merke i hvis du er lei rotet og ønsker deg en aldri så  liten minimalistisk vri på  livet ditt.

  • Få  møbler. Det handler ikke om å bare ha minst mulig i huset, men om å ha akkurat det du trenger av møbler og ikke mer. Det er jo for mye av alt som skaper rotet. Et soverom f.eks kan ha bare en seng, et skap eller en kommode til å ha klær i samt nattbord og eventuelt leselamper.
  • Rene (tomme) flater. Hold alle flater fri for rot, ikke minst gulvet! 
  • Gjennomtenkte detaljer. Et hjem fullstendig strippet for ting ville nok vært litt kjedelig. Så istedet for å ha et fullstendig tomt salongbord el.lignende kan du ha en enkel vase med blomster stående eller kanskje du vil ha en såkalt "coffee table book" liggende der? På en tom vegg kan du henge et enkelt maleri eller fotografi og kanskje en lampe. Eller noe helt annet, bare det er gjennomtenkt.
  • Kvalitet over kvantitet. Istedet for en hel haug med billige Ikea-møbler (unnskyld, Ikea...) vil en minimalist som oftest velge noen få, men fine, ekte tremøbler. Det trenger ikke være eksklusive, kjempedyre møbler, men slike som er holdbare og som har "sjel".
  • Hold rot borte fra vinduene. Minst mulig pynt og fjas. Heng opp enkle gardiner av naturmaterialer eller eventuelt trepersienner. 
  • Bruk enkle mønster på tekstiler, møbler etc. Intrikate mønstre har lett for å bli visuelt rot. 
  • Et minimalistisk hjem trenger ikke være hvitt; du kan bruke hvilke farger du måtte ønske, men bruk helst farger som gir øynene ro. Jordfarger er spesielt gode farger.
Hvis man bruker disse punktene som en slags oppskrift så kan man etterpå tilføye litt smådetaljer slik at huset ser bebodd ut og ikke minner om et upersonlig hotellinteriør. Bare husk på å ikke overdrive disse detaljene for da er man raskt tilbake til der man startet fra...

Kilder til denne artikkelen har vært Zen Habits og Wikihow