tirsdag 8. juli 2014

Liten tue kan velte stort lass.

Image courtesy of gubgib / FreeDigitalPhotos.net


Har du hørt snakk om mikroperler eller "micro beads" før? Hva er det egentlig? Jeg hadde faktisk ikke hørt om det før jeg leste om det for ikke så lenge siden. Det er mulig jeg er eksepsjonelt treig, men jeg hadde faktisk ikke fått med meg at industrien produserer tonnevis med små plastperler (under 5 mm, de fleste faktisk mindre enn 1 mm) som er laget av polyetylen til bruk blant annet i kosmetikkprodukter og toalettartikler.

Disse plastperlene finnes i tannkrem, skrubbekrem, dusjsåpe og ansiktsrens (og sikkert en mengde andre produkter som jeg ikke vet om) og skal hjelpe til med å eksfoliere huden og polere tennene. Vi higer etter hvitere tenner og glattere hud og kosmetikkindustrien følger opp med å tilby oss plastprodukter som skal hjelpe oss med å få drømmekroppen. En fiks liten oppfinnelse som har gått fra å være et supert hjelpemiddel (da vi ikke visste bedre...) til å bli avskydd av alle som er klar over hva disse mikroperlene faktisk forårsaker av skader verden rundt. Nå snakker jeg ikke om skader som kommer av at du skrubber deg for hardt med skrubbekremen, men virkelige katatrofer forårsaket av disse ørsmå perlene.

Og her passer virkelig ordtaket om at liten tue kan velte stort lass. For disse perlene er faktisk så små at de ikke er synlige for det blotte øye og når du pusser tennene eller eksfolierer kroppen din så forsvinner de ned i sluket og derfra går de strake veien ut i havet for det fins ingen filtre som er så finmasket at de kan fange dem opp. Og ute i havet blir disse perlene spist av alt fra plankton til sjøfugl som veldig ofte dør etter å ha satt til livs et herremåltid. De døde dyrene går i forråtnelse og forsvinner. Det gjør imidlertid ikke plastperlene som entrer næringskjeden nok en gang og fortsetter å spre død og fordervelse. Disse plastperlene (og plast generelt) er omtrent som skrekkfilm-monstre som aldri dør, men fortsetter å komme tilbake gang på gang etter at vi trodde de var døde...

Hva kan vi så gjøre for å forsøke å unngå mikroperlene? I første omgang må vi slutte å kjøpe alle produkter som inneholder mikroperler. Har vi egentlig lyst å pusse tennene i plastperler? Eller vaske oss med dem? For meg høres det ikke så fristende ut akkurat. Så da gjelder det å bli flink og lese utenpå pakningene når vi skal kjøpe ny tannkrem eller dusjsåpe etc. Ofte har produsentene reklamert med store bokstaver at produktet inneholder mikroperler. De har forsøkt å selge oss denne løgnen som om den skulle være den største oppfinnelsen siden hjulet. Men vi har heldigvis skjønt at det ikke stemmer.

Hvis det ikke reklameres med store bokstaver for mikroperler så finner man kanskje noe i ingredienslisten som hinter til at produktet inneholder polyetylen. Og polyetylen er intet mindre enn plast og dermed kan vi trygt legge produktet tilbake i butikkhyllen og gå derfra uten å kjøpe noenting.

Hvis vi likevel har lyst å vaske oss eller pusse tenner til daglig (det har vel de fleste...) så må vi enten finne oss et produkt som ikke inneholder disse mikroperlene eller så må vi finne miljøvennlige alternativer. For å pusse tennene kan vi bruke natron. Vi trenger ikke mikroperler når vi har natron. Den har en mild slipende effekt og rengjør tennene dine helt supert.

Når det gjelder såpe så har vi valget mellom å lete oss frem til en "ufarlig" såpe eller eventuelt begynne å produsere vår egen hjemme på kjøkkenet.Og for å oppnå den skrubbeeffekten som mikroperlene etter sigende har så kan man bruke en hampvott til å skrubbe kroppen med, eventuelt bruke en skrubbekrem som inneholder f.eks aprikoskjerner eller man kan lage sin egen skrubbekrem. Og til ansiktet holder det faktisk med en litt stiv og hard vaskeklut. Jeg skjønner ikke hvorfor man trengte å finne opp mikroperler så lenge man hadde noe som fungerte. Why change a winning team? Kanskje fordi det ikke bragte nok klingende mynt i kassen til de som selger oss alle disse unødvendige produktene...?