torsdag 17. juli 2014

Mangler du "av-knappen"?

Image courtesy of papaija2008 / FreeDigitalPhotos.net

Ett av problemene i dagens samfunn er at vi hele tiden er "på". Det er umulig å unnslippe teknologien og kravet om å være tilkoblet (telefon, pc) døgnet rundt. Og om vi ikke er tilbkoblet fordi vi så kobler vi oss til for å slappe av og surfe litt på nettet. Og uten at jeg er noen ekspert på området så tror jeg at dette - gjerne koblet sammen med multitasking, tidsklemme og det jeg kaller for hamsterhjulet - fører til at hjernen går konstant på høygir og det innvendige stresset vokser.

Noe av det dette stresset kan føre til er søvnproblemer. (I tillegg til andre og mer alvorlige sykdommer...) Vi kommer inn i en vond sirkel hvor vi enten ikke klarer å sovne om kvelden eller så sovner vi for deretter å våkne noen timer senere og så blir vi liggende og vri og vende oss helt til det er blitt morgen igjen. Og dette fører faktisk til et enda høyere stressnivå. Man blir gjerne liggende og ha "nedtelling" til man er nødt å stå opp igjen hvilket ikke gjør saken bedre.

Hva kan man så gjøre for å få sove bedre (og mere)? Jeg tror at noe av hemmeligheten ligger i at man må slutte å gjøre det til et stort problem at man ikke får sove. Jeg sier ikke at søvnproblemer er bagateller, men at i stedet for å kave seg opp over det at man sover få timer pr. natt så bør man prøve å godta at akkurat nå så er situasjonen slik.

I tillegg så tror jeg det hjelper å ha en positiv innstilling til at dette ikke er noe som kommer til å fortsette i all evighet. Man må ha troen på at man i fremtiden kommer til å sove som en stein hele natten igjennom. Det at man tenker negative tanker gjør det hele verre. Tenk bare på hva som ofte skjer i konkurranser. Hvis du tenker at "nå må jeg ikke bomme på målet"; hva skjer da? Ja, nettopp, du bommer på målet. Og det samme skjer når du skal sove. Hvis du tenker at "typisk! jeg kommer nok ikke til å få sove mer i natt", så er det nettopp det som skjer. Så tenk positivt!

En del mennesker har også det som kalles en overaktiv hjerne hvilket vil si at enten så tenker man på noe som har skjedd tidligere eller noe som skal skje i fremtiden eller så har man gående en diskusjon med seg selv. Hele tiden! Det fins egentlig ikke noen tid på døgnet hvor hjernen ikke er i fullt beredskap. Har man en slik hjerne er det lett for at den tar styringen når man har lagt seg om kvelden og i stedet for at man sovner så ligger man og kverner på en hel masse tanker. Det som kan hjelpe i en slik situasjon er at man f.eks har papir og blyant liggende ved siden av sengen og hvis det dukker opp gode idèer eller ting man må huske neste dag så skriver man dem ned slik at man er sikker på at man ikke glemmer dem.

Det beste for mennesker med en overaktiv hjerne er imidlertid å komme den i forkjøpet og prøve å sakke farten på tankene ved f.eks å meditere eller aktivt konsentrere seg om en spesiell ting slik at hjernen ikke får overtaket på deg. Prøv å konsentrere deg om å slappe av. Du kan begynne med å tenke på at du skal slappe av i storetåen og så jobbe deg oppover. Flytt ikke tankene fra storetåen og til neste tå før du er skikkelig avslappet. Dette er såpass tidkrevende at de fleste sovner før de er kommet særlig langt. Men det er utrolig viktig å ikke la hjernen få ta avstikkere fra det du holder på med. Hvis så skjer må du tvinge deg til å returnere til å tenke på storetåen din... De første gangene kan det være vanskelig å komme igang, men ikke gi opp. Det blir lettere for hver gang du prøver.

Utover disse tingene så er det en del andre råd man kan prøve:

  1. Forsøk å ikke stresse for mye om dagen. Ikke ha for mange baller i luften. Lær deg å si nei til ting du egentlig ikke har tid til.
  2. Forsøk også å kutte ut eller kutte ned på ting du egentlig ikke har lyst å gjøre, men som du føler deg forpliktet til.
  3. Lær deg at den mentale inn/ut kurven aldri blir tom. Det vil alltid ligge noe "på vent" fra en dag til den neste. Prøv å ikke la deg stresse av det. 
  4. Tenk gjennom livet ditt. Er alt perfekt eller er det noe som skurrer et sted? Har du drømmejobben eller utstår du den ikke? Det kan jo være at det livet du lever om dagen gjør deg søvnløs om natten. Hvis du føler at det er noe som er ikke stemmer i livet ditt, gjør noe med det. Si opp jobben, skift studier, flytt til et annet sted eller bytt kjæreste. (Du vet selv hva det er som kan hjelpe...)
  5. Meld deg på et kurs i meditasjon eller yoga. Slik kan du lære deg å stresse ned.
  6. Pass på at soverommet ditt er svalt og luftig og at det ikke er fullt i rot eller ting som ikke har noe med søvn å gjøre. Prøv å unngå å bruke soverommet som kontor...
  7. Slå av tv, pc og telefon en stund før du skal legge deg.
  8. Ikke bli et offer for søvnløsheten hvor du bare lar den herje med deg som den vil. Bestem deg for at du skal ta rotta på den!
  9. Ikke ha for mye lys på om kvelden.
  10. Unngå å ta deg en middagslur da dette forskyver hele søvnrytmen din. Er du imidlertid så utslitt at du ikke klarer å holde deg våken så ta deg en 5-minutters, men ikke noe lengre.
  11. Pass på at soverommet er et rolig sted uten forstyrrelser. Ikke fall for fristelsen til å installere tv på soverommet. Pc og telefon er også forbudt. Ingen sjekking av mail på sengekanten, ingen chatting eller Facebook.
  12. På tross av foregående punkt så kan noen ha nytte av å høre på lydbøker til de sovner. Nesten som da du var liten og foreldrene dine leste eventyr for deg til du sovnet. Bare pass på å nappe ut øreproppene før du sovner for ellers kan du bli forstyrret av fortelleren senere på natten. Du kan jo prøve dette rådet og hvis du føler at det ikke har noen virkning for deg så er det bare å fjerne utstyret igjen. 
  13. Noen liker å lese (selv) på sengen før de sovner, isåfall foreslår jeg at du bruker fysiske bøker eller ukeblader og ikke lesebrett. Det er noe med den teknologien som "girer" hjernen...
  14. Rolig, klassisk musikk kan også ha en beroligende og søvndyssende effekt. Men det fordrer selvsagt at du liker klassisk musikk. Denne musikken er i grunnen et fantastisk instrument å bruke for å fjerne stress og slappe fullstendig av. Den roen man får av å "gå inn" i denne musikken er noe helt eksepsjonelt. Det er virkelig verdt et forsøk. 
  15. Stå opp og legge seg til omtrent samme tid hver eneste dag, også i helgene.
  16. Passe på at man heller ikke trener for sent på kvelden. Man kan ta seg en liten kveldstur etter at man har utført pkt 3 på listen, men ingen jogging eller trening, kun en rolig gåtur
  17. Før man går kveldstur kan man eventuelt gjøre det til en vane å skrive ned ting man må huske på å gjøre dagen etter. Kommer du på noe mens du går tur så skriv det ned før du går og legger deg. Ta med deg blyant og papir og legg på nattbordet slik at du har det for hånden hvis du skulle komme på noe i løpet av natten slik at du kan tømme hjernen for forstyrrelser.
  18. Ikke spis kjempestore måltider like før du legger deg. Da kan du risikere at magen din holder deg våken. 
  19. Hold deg unna alkohol i størst mulig grad. Et glass vin kan hjelpe deg med å sovne, men det får deg også til å våkne igjen noen få timer senere. Når alkohol forbrennes gir den deg en litt urolig, kriblende følelse som ihvertfall ikke hjelper deg til å sove godt.
  20. Hold deg også unna koffeinholdige drikker sent på kvelden.
  21. Prøv om du kan ha nytte av såkalt "godnatt-te" som du får kjøpt i helsekostbutikker. Andre foretrekker varm melk med honning. Det blir egentlig en smakssak. 
  22. Du kan ta deg et varmt kveldsbad, men ikke bli liggende for lenge for det gjør deg bare urolig i kroppen istedet for søvnig. Ligg akkurat lenge nok til at du kjenner at du begynner å bli litt trøtt. Tørk deg og gå så rett i seng. 
  23. Ikke sov med lyset på om natten. Det er forstyrrende. Kjøp lystette gardiner hvis lange, lyse sommernetter forverrer søvnproblemet ditt.
  24. Sett vekkerklokken slik at du ikke automatisk ser den om du åpner øynene når du våkner om natten. Prøve å late som om det ikke spiller noen rolle hvor mange (eller få) timer du har igjen før du må stå opp.
  25. For noen er det virksomt å putte sov-i-ro i ørene for å ha det helt stille. Kanskje har du en ektemann som snorker? Eller blir forstyrret av at andre i huset går på do om natten...
  26. Hvis du våkner igjen om natten så ikke få panikk. De aller fleste er mer eller mindre bevisste noen ganger i løpet av natten, men det behøver ikke bety at du blir liggende våken frem til neste morgen. Behold roen, tell eventuelt sauer......... 
  27. Våkner du fordi du er sulten så ta deg litt frukt eller noe annet lett og kanskje en kopp urte-te eller lignende og gå så tilbake til sengen. Føler du deg helt lys våken kan du bla fem minutter i et ukeblad sånn at du får tid til å bli søvnig igjen. Slå av lyset og konsentrer deg om pusten din eller tell sauer, eller andre ting som du vet pleier fungere for å få deg til å sove. La det imidlertid ikke bli en vane at du står opp for å spise om natten.
  28. Ha samme leggeritual  hver kveld. Omtrent slik du antakelig hadde da du var liten. Mennesket er en levende datamaskin og når det samme skjer kveld etter kveld før du skal legge deg så går det til slutt automatikk i det hele og kroppen lærer seg at den skal sove etter at du har gjort akkurat de bestemte tingene enten det nå er å drikke en kopp urtete på sengekanten eller roe deg ned ved å lytte til klassisk musikk. Finn de rutinene som du mener kan virke for deg og hold på dem! Ikke gi opp før du har gitt dem tid til å sette seg. Forvent at det tar litt tid å lære seg å sove. Husk at du sikkert har brukt lang tid for få rutine på å være søvnløs og det er ikke gjort i en håndvending å snu dette. Så kan du heller bli positivt overrasket når det går som en lek. 
  29. Unngå å ta sovetabletter. Jeg vet at jeg kanskje tråkker i salaten nå, men jeg mener at sovetabletter er en uting som man lett kan bli avhengig av og som også kan gjøre deg døsig dagen etter hvilket heller ikke er noe bra. 

Søvn står i sentrum av det meste. Det er vanskelig å finne ordentlig balanse i livet om du går gjennom dagene som en søvngjenger fordi du sover for lite om natten. Samtidig så ser man at om man har livet i balanse om dagen så sover man også bedre om natten. Det hele er en sirkel hvor det ene er avhengig av det andre.

Jeg har tro på at et enklere liv (simple living) kan gi folk noe av den balansen de kanskje leter etter. Det skader i hvertfall ikke å prøve...