tirsdag 1. juli 2014

Melamin

Image courtesy of stoonn / FreeDigitalPhotos.net


Melamin er et syntetisk fremstilt stoff som anvendes blant annet til produksjon av melaminplast. Plasten er et resultat av en kjemisk reaksjon mellom melamin og formaldehyd. 

Denne plasten brukes til produksjon av plasttallerkener, -kopper, -skåler samt -serveringsskjeer og laminater som respatex til bordplater, kjøkkenluker og benkeplater. Du finner den ofte i f.eks barneservicer. Undersøkelser har imidlertid vist at melamin og formaldehyd kan lekke ut fra plasten - spesielt når det er helt nytt og når det er godt brukt. Formaldehyd er kreftfremkallende og melamin kan ødelegge nyrene. 

Plasten kan avgi større andel av de giftige stoffene hvis den utsettes for varme (over 70 grader C) samt syrlige stoffer (f.eks tomat). Jeg ville foreslå at man kvitter seg med alt av plast, men om det ikke er et alternativ for deg så ville jeg i allefall sett til at ikke barn spiser av denne typen plast - selv om det er veldig praktisk med plastservicer til små barn. 

Man bør ikke bruke denne plasten i mikroen og jeg ville heller ikke brukt en melaminskje til å røre i grytene med siden temperaturen der ofte blir over 70 grader. 

I tillegg til å være brukt til å lage produkter til bruk på kjøkkenet vårt har faktisk melamin også blitt tilsatt i mat. (Hva har plast å gjøre i maten vår??!? ) Er det noen som husker melkeskandalen i Kina for noen år tilbake der blant annet Nestlé var innblandet? Ved utløpet av 2008 hadde mer enn 300.000 mennesker blitt syke og 6 babyer var døde. Grunnen var at de hadde drukket melk som var blitt tilsatt melamin. Tilsynelatende så kan tilsetning av melamin til matvarer få det til å se ut som at produktet har et høyere proteininnhold enn det som faktisk er tilfelle. Det som skjer er at de vanner ut melken og deretter tilsetter melamin slik at det ser ut som at melken har det proteininnholdet den "skal" ha. Sykdommer som følge av melkeskandalen var relatert til urinveiene og nyrene. 

Melamin har også blitt tilsatt i hundemat og dette har ført til flere dødsfall. 

Dette viser vel at det er kun penger som betyr noe. Folks (og dyrs) helse kommer tydeligvis i annen rekke. Vi kan til en viss grad beskytte oss selv ved å ikke bruke plastprodukter, men å beskytte seg mot slike ting som den omtalte melkeskandalen er straks verre. 

Uansett, jeg tror noe av det viktigste er at vi lærer oss mest mulig om farene ved de ulike produktene samt at vi må bli flinkere til å ikke glemme slike "gamle skandaler". Vi trenger ikke bli helt paranoide, men vi må ikke ta alt produsentene prøver å selge oss for "god fisk". 

Kilder: