mandag 28. juli 2014

Alt på rett plass

"A place for everything and everything in its place", sier amerikanerne. For å holde orden på tingene du eier er det en god idè å gi hver enkelt ting en fast plass i huset enten det er i en skuff eller et skap, på en hylle eller i en vinduskarm. Det spiller egentlig ingen rolle hvor så lenge alle i huset vet at akkurat den spesielle tingen bor der og ingen andre steder og at den returneres til sin faste plass etter bruk. På denne måten kan man unngå at ting hoper seg opp på "feile" steder i huset og man slipper også å lete hele huset rundt etter noe man trenger.

Dette vil si at hvis du (eller jeg) har ting som ikke har noe fast bosted så må vi gjøre noe med det. Problemet vårt er mest sannsynlig ikke for liten lagringsplass, men heller at vi har pådratt oss altfor mange ting i årenes løp. Og den beste medisin mot dette er å kvitte seg med det overflødige.

Når man har kvittet seg med det man ikke har bruk for skulle det ikke være så vanskelig å finne egne plasser til det som er igjen. Man må gjerne prøve seg litt frem før man finner den best egnede plassen, men f.eks på kjøkkenet er det greit å ha visper, stekespader etc i umiddelbar nærhet til komfyren slik at du slipper å flytte på deg når du trenger noe å røre i en gryte med. Ting du bruker ofte bør du oppbevare lett tilgjengelig slik at du slipper å ligge på kne og lete innerst i et skap. Vaskeredskaper til all-rengjøring kan du f.eks ha stående på det stedet der det er mest naturlig for deg å fylle vaskebøtten. Men alle disse tingene er noe hver enkelt må prøve ut selv for å finne det som fungerer best.

Men husk at det hjelper ikke med en egen plass til ting hvis de ikke legges tilbake etter bruk. Hvis dette er noe som skjer ofte vil det nok si at du ikke har funnet den optimale plassen for akkurat den spesielle tingen. Prøv igjen!