fredag 11. juli 2014

16 grunner til å velge glass fremfor plast.

"Image courtesy of vudhikrai/ FreeDigitalPhotos.net".



Siden jeg nå har bestemt meg for å kutte ned (aller helst kutte ut) mitt forbruk av plast må jeg naturlig nok finne en erstatter for dette. Det fins flere alternativer - det spørs jo litt hvilket bruksområde erstatteren skal dekke - men når det gjelder oppbevaring av mat så tror jeg ikke det er noe som slår glass.

Her er en del av fordelene ved å bruke glass istedet for plast:

- Glass er 100 prosent naturlig, laget av sand, soda og kalk.

- Glass er gjennomsiktig (om du da ikke med vilje går for farget glass) slik at du med en gang ser hva du har i glasset hvilket er praktisk når det brukes til oppbevaring av mat.

- Glass er tett slik at det kan brukes til hermetisering hjemme på kjøkkenet.

- Dårlig lukt setter seg ikke like lett i glass som i plast. Skulle du imidlertid være så uheldig at det skjer så er det ikke så vanskelig å bli kvitt den igjen.

- Glass blir ikke påvirket av innholdet slik at giftige stoffer lekker ut i maten eller drikken.

- Mat og drikke på glass beholder sin opprinnelige smak og friskhet. Glass gir ingen bismak. Tester har funnet ut at blant annet vin på flaske smaker bedre enn pappvin (som egentlig er plastvin).

- Kullsyreholdig drikke holder seg sprudlende lengre når den er tappet på glass.

- Glass er stødigere enn plast. Det er f.eks lettere å velte et plastglass enn "the real thing".

- Glass kan steriliseres (kokes eller på annen måte varmes opp til høye temperaturer) uten å ta skade av det. Plast derimot tåler ikke like høye temperaturer. Ingen plasttype tåler høyere temperatur enn 90 grader Celsius. Visse typer tåler bare opptil 70 grader C.

- Glass er mer eksklusivt enn plast. Er det noen som har lagt merke til at plast ofte markedsføres som at "det ser ut som glass"? Til og med plasten ønsker at den var av glass....

- Glass (ulikt plast) blir ikke til farlig/giftig søppel.

- Glass har en lukket resirkuleringssirkel som vil si at det kan gjenvinnes i det uendelige uten at man får et dårligere produkt av den grunn. Det beholder sin kvalitet og sin klarhet og det er fremdeles et like "rent" produkt. (Av glass lager man nytt glass). Plast derimot, resirkuleres egentllig ikke. Den "downcycles" (NEDsirkuleres) hvilket vil si at av den såkalte "resirkulerte" plasten kan man ikke lage samme produktet om igjen og om igjen; man må lage et annet produkt som i sin tur ikke kan resirkuleres og dermed stopper sirkelen opp. Eks: vannflaske - fleecegenser - søppel..

- Glass har flere liv enn 100 katter tilsammen....

- Energien du sparer ved å resirkulere bare EN glassflaske kan lyse opp en 100 watts lyspære i en time, drive en datamaskin i 20 minutter, en farge-tv i 15 minutter eller en vaskemaskin i 10 minutter.

- Ved at du bruker glass reduseres mengden av annen innpakning som bare blir brukt en eneste gang.

- Bruken og resirkuleringen av glass reduserer CO2-utslippene.

(Kilde: www.friendsofglass.com)