tirsdag 15. juli 2014

Nye 33 tips for å unngå plast i hverdagen

Jeg fortsetter listen om hva man kan gjøre for å slippe å bruke plast i hverdagen.
  1. Bruke kleshengere i tre. Dette gjelder selvsagt når man skal kjøpe nye kleshengere. Har man en haug med kleshengere i plast så bruker man dem til de går i stykker. Og deretter kan man erstatte dem med noen i tre.
  2. Ikke kjøpe cd'er eller dvd'er da både platene og coveret er laget av plast. En cd ser jo ut som den er laget av metall, men det er altså ikke tilfelle. Det er plast... Istedet for å kjøpe disse så kan man laste musikk og filmer ned fra nettet.
  3. Ikke bruke engangsbestikk, engangskopper eller tallerkener når man har barnebursdag eller er på piknik. Kan ikke skjønne at jeg ikke har nevnt det før....
  4. Kjøpe håndvesker og lommebøker i ekte skinn istedet for billige etterligninger i plast. (Eventuelt kan man jo lage en "resirkulert" veske av fleece. Hovedpoenget her er at man ikke skal gå til innkjøp av ny plast.
  5. Ikke kjøpe nye flip flops i plast til sommerferien. Det finnes alternativer i f.eks hamp.
  6. Ikke kjøpe voksduk til å ha på kjøkkenbordet. Duken er nemlig ikke laget av "voks", det er plast...
  7. Ikke kjøpe ukeblader som er pakket inn i plast og som gjerne har en eller annen fiks "gave" i plast..
  8. Kjøpe matskåler i stål til kjæledyret ditt  Plastprodukter kan nemlig gi katten eller hunden din kviser... Ja, det er faktisk sant.  Hvis kjæledyret ditt får kviselignende utslett rundt snuten eller på halsen så kan det være en allergi for plastprodukter fordi det er disse områdene som er i kontakt med plasten når de spiser eller drikker av matskålene sine.
  9. Invester i et ordentlig skinnhalsbånd og lenke til Fido. 
  10. Når man trenger å kjøpe nye husholdningsmaskiner, blendere, miksere, juicepresser eller hva det nå måtte være så kan man kjøpe de som har mest mulig utstyr i glass og stål i stedet for plast.
  11. Kjøpe hagemøbler i metall eller i tre.
  12. Kjøpe sko i naturmaterialer istedet for plast.
  13. Ikke kjøpe juletre i plast. Gå for det naturlige så lenge du ikke er allergisk da...
  14. Styre mest mulig unna juledekorasjoner i plast. Bytte dem ut med glass, metall, tre så langt det er mulig. 
  15. Lær deg å pakke inn gaver uten bruk av teip. De klarte å pakke inn gaver "før i tiden" da man ikke hadde teip så da kan vi klare oss uten vi også....
  16. Når du trenger å kjøpe nye kasseroller til kjøkkenet kan du se etter dem som har håndtak i stål, samt lokk med stålhåndtak. Disse blir selvsagt varmere enn de med plasthåndtak, men hva har man grytekluter for...??
  17. Har du muligheter til å kjøpe søppelspann i metall til kjøkkenet?
  18. Bruke fyrstikker istedet for engangslightere. Eller enda bedre, en lighter i metall som du kan fylle på etter behov.
  19. Ikke kjøpe "dusjsvamper" eller skrubber som er laget av "netting". Gå heller for ekte vare. Ekte svamp eller en ordentlig hampvott.
  20. Ikke kjøpe peelingprodukter som inneholder plastkuler. Se heller etter slike som har aprikoskjerner eller lignende naturlig materiale. Eller du kan lage en skrubb selv hjemme på kjøkkenet..
  21. Kjøp tørkestativ i metall eller tre. Den billigste varianten hvis du har mulighet er faktisk å henge opp et tau mellom to trær....
  22. Bruke metallbriller istedet for plastbriller eller kontaktlinser.... 
  23. Har du behov for solskjerming inne i huset ditt fins det persienner i tre.
  24. Hva med å investere i en skikkelig kulepenn i stål hvor du kan kjøpe refill i stedet for at man kjøper hundrevis av disse billige i plast?
  25. Det fins badevekter i glass.
  26. Kjøp en skikkelig dørmatte i naturmateriale eller en stålrist istedet for en i plast
  27. Skal du kjøpe ny koffert? Kanskje du kan investere i en flott skinnkoffert istedet for en billig i et syntetisk stoff eller plast. Den holder antakelig mye lengre enn den billige versjonen...
  28. Ikke si jatakk på flyplassen til å forsikre kofferten din og dermed også få den surret inn i x antall meter med plast.Det er fullstendig unødvendig.  (Hittil har jeg ikke sett dette i Norge, kun i utlandet...)
  29. Slutte å handle fra frysedisken på supermarkedet. Det meste av det som fins i frysedisken er pakket i plast.
  30. Har du valg mellom papir og plast velg papir.
  31. Bruk matbokser i metall til jobb og skole.
  32. Kjøp verktøy i metall og tre. Uten plasthåndtak.
  33. Invester i en verktøykasse i metall hvis du ikke allerede har en i plast som fungerer helt fint. 
Jeg vet at noen av punktene foreslåå bytte plasten ut med ganske så dyre alternativer. F.eks er en skinnkoffert veldig dyr og det er ikke alle (inkludert meg selv) som har råd til det. Isåfall er det mulig å se seg om etter andre alternativer. Det går kanskje an å kjøpe en stor bag el. lignende i et naturmateriale? Eller spare til en skinnkoffert? Eller ønske seg en til jul? Det viktigste er at man styrer unna plasten....