onsdag 30. juli 2014

Beslutningsvegring

Hvis du til stadighet vegrer deg for å rydde så er det kanskje ikke bare fordi det er "kjedelig" å rydde. Det kan også være at du ikke orker tanken på å måtte ta beslutninger. F.eks beslutninger om hvor du skal gjøre av tingene du rydder bort fra en plass.

Dette hører litt sammen med temaet i forrige post "a place for everything and everything in its place" for hvis du vet hvor tingene egentlig bor så er det ikke så vanskelig å flytte dem fra A til B. Hvis du vet at hårstrikkene som nå ligger på kjøkkenbordet bor i en skål på badehyllen så går det kjapt og greit å legge dem der de skal. Men hvis de ikke har noe bosted i det hele tatt så blir du kanskje stående litt usikker på badet og se deg om etter en egnet plass.. Hvis da badet i tillegg er fullt av andre hjemløse ting så ender det hele kanskje med at du bare slenger strikkene på vasken og så har du i grunnen ikke ryddet i det hele tatt. Du har bare forflyttet problemet fra kjøkkenet til badet. Og derfor er altså mantraet "a place for everything...." såpass viktig. Da kan du nemlig rydde opp uten å måtte tenke for mye...

Noen har også problemer med å bestemme seg for om en ting er nyttig eller ei, altså om tingen fortsatt skal få lov å bo hos oss eller om den må flytte - til et annet hjem, til bruktbutikken eller lign. Hvis du ikke har lyst å bestemme deg her og nå hva du skal gjøre med det som ligger rundt i huset og kan defineres som "rot" (nei, mannen din som ligger og snorker på sofaen faller ikke inn under denne kategorien....) så kan du jo f.eks finne frem en pappeske og legge alt det hjemløse nedi der og sette esken på et kott, et gjesterom el. lignende og la den bli stående der til noen i familien eventuelt spør etter noe av det som ligger der. Da kan du gå og hente akkurat den tingen. La resten bli liggende i esken og hvis ingen har spurt etter noe av det som ligger der på x antall uker (bestem deg på forhånd hvor lenge esken skal få stå der) så kan du regne med at det ikke er noe uerstattelig som ligger i pappesken og da kan det også fjernes fra hjemmet ditt. Prøv så godt det lar seg gjøre å finne en annen utvei enn å kaste det i søppelet. Det spørs jo helt hva det er, men gi det heller bort til Fretex eller selg det hvis du tror det er noe noen andre kan ha bruk for. Det er ikke så vanskelig å rydde når du vet hvordan det skal gjøres!