fredag 25. juli 2014

Rent-bord metoden

For å finne ut hvor mye man egentlig bruker av ting man eier så kan man bruke rent-bord metoden. Jeg har ennå ikke prøvd den, men jeg syns den hørtes såpass interessant ut at jeg ville legge den ut her på bloggen. Og det er slett ikke usannsynlig at jeg kommer til å prøve den selv....

Metoden går ut på at man fjerner absolutt alt av en ting - f.eks at du tar bort alle klærne dine - for så å plukke fram igjen det du trenger etterhvert som du finner ut at du har bruk for dem. Metoden funker nok ikke for alle, men jeg syns det er en fin måte å bli klar over hvor stor del av garderoben som egentlig er i bruk og hvilken del man bare kan kvitte seg med - gi bort eller selge eller om du er flink med symaskin så kan du jo lage noe nytt av et klesplagg du ellers ikke bruker. 

Hvis vi holder oss til eksempelet med garderoben så kan man f.eks i klesskapet henge en sløyfe eller hva som helst som markerer en grense på en kleshenger. Og så henger man alle klærne på venstre siden av denne grensen. For hver gang du tar ut og bruker et plagg så henger du det nyvaskede plagget tilbake på høyre siden av grensen du har laget. Og slik kan du holde på i 2 måneder, 3 måneder eller kanskje bortimot et helt år slik at du får med deg alle årstidene. Når den oppgitte tiden er omme kan du kvitte deg med det som henger igjen på venstre siden i klesskapet ditt. Du kan også gå gjennom kommodeskuffene dine på nesten samme måten. Legg alle klærne fra kommodeskuffene i pappesker eller et annet egnet sted og for hver gang du henter og bruker et plagg fra haugen så vasker du det og legger det tilbake i kommodeskuffene. Det er forsåvidt en langsom metode, men på denne måten ender man opp med kun de klærne man bruker. 

Man kan egentlig bruke denne metoden på alt man har i huset. På kjøkkenet kan du f.eks legge alt fra skuffene i en pappeske og for hver gang du bruker noe fra pappesken så vasker du det og legger det tilbake i skuffen. Etter x antall dager eller måneder kan du egentlig bare kvitte deg med det som måtte være igjen i pappeskene. Og så kan du gjøre det samme med det du har i kjøkkenskapene.

Hvis man bruker denne metoden så må man imidlertid være bevisst på at man henter frem ting bare når man absolutt har bruk for dem for ellers risikerer man at man ender opp med å legge tilbake alt sammen i skuffer og skap og så er man tilbake til utgangspunktet igjen...