fredag 4. juli 2014

Plastsuppe på menyen?

Bildet er lånt fra: http://www.stiksoep.nl/en/


Ordet plastsuppe refererer til den uappetittelige "suppen" av søppel og plast som befinner seg ute på verdenshavene og som står på menyen til alt som lever i havet. Du finner denne suppen overalt og til og med de fjerneste hav som inntil nylig var "rene og pene" er nå forsøplet. Størrelsen på disse flytende søppelhaugene dekker et område som tilsammen er dobbelt så stort som hele USA.

Men hvordan havner alt dette søppelet langt ute på havet? Vel, uansett hvordan plasten havnet der så er det menneskene sin skyld. Noe av den kommer fra forsøpling av kystlinjen (strender), en del blir dumpet fra båter og noe følger elver gjennom landskapet før det tilslutt havner i havet. Fiskerier og off-shore insdustrier må også ta sin del av skylden.

Plasten som ligger i havet gjør enorm skade. Små plastpartikler tiltrekker seg giftige stoffer og dette blir spist av fugler samt stort sett alt som lever i havet helt ned til den minste plankton. De som ikke dør en langsom død av å spise plast havner på matbordet vårt, og slik går det til at vi spiser en del av den plasten som vi tidligere har kastet.

Plast har blitt funnet i ca 44 % av alle sjøfugltyper, i 22 % av alle typer hval, i alle typer havskilpadder og i en stadig økende del av fiskebestanden. Det er estimert at ca 1 million sjøfugl dør hvert år som følge av plastsøppel/-suppe.

Visste du forresten at det i løpet av de siste 10 årene har blitt produsert like mye plast som de foregående 100 årene til sammen?  I øyeblikket produseres det 250 millioner tonn plast hvert år og halvparten av dette er engangsplast. Ting som blir brukt bare èn gang før det kastes.

Hvert år finner ca 4,7 millioner tonn plast veien til havet hvilket vil si ca 12.000 tonn hver dag. Det skremmende med dette tallet er jo at plast i seg selv veier utrolig lite hvilket vil si at det er enorme mengder søppel som havner i havet.

Hvert år blir 500 milliarder plastposer brukt verden over. Det vil si 1 million plastposer pr. minutt. Og hver plastpose brukes i bare ca 15 minutter.

Men visste du at omtrent all plasten som noensinne har blitt laget fremdeles eksisterer i en eller annen form? Eksperter mener at plast kan bruke så lang tid som 1000 år på å brytes ned...

Kilde til ovenstående er funnet her: http://plasticsoupfoundation.org/eng/what-is/

Når vi vet alt dette så burde det holde i lange baner til å kutte ned eller kutte ut bruken av plast. Her er link til tips jeg har tidligere har skrevet for å unngå å bruke plastprodukter i hverdagen. Og i tillegg til disse rådene kan jeg bare si: Kast søppelet der det hører hjemme! Altså ikke på gaten, i naturen, på stranden eller ut bilvinduet. Er du på båt eller ferge så IKKE kast noe overbord! Kast søppelet der du vet det skal kastes!