mandag 11. august 2014

Miljøvennlig rengjøring - eddik


Image courtesy of Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Jeg har tidligere skrevet litt om eddik som rengjøringsmiddel, men nå tenkte jeg at jeg skulle prøve å lage en samlepost for disse vaskerådene.  Så her kommer en liste over hva den kan brukes til.

- å fjerne kalk i kaffetraktere

- til å fjerne kalk og andre stygge flekker på vannkraner og i stålvasker.

- å rengjøre dusjhodet. Du har kanskje en dusj hvor det er flere av hullene som er tette. Det kan enkelt ordnes ved å legge dusjhodet i bløt i f.eks en skål i en blanding av eddik og vann.

- å vaske oppvaskekummen og stålbeslaget på kjøkkenet samt porselensvasker og badekar på badet. Er f.eks badekaret veldig skittent kan man som ved vask av speil og vinduer (se under) bruke noen dråper vanlig oppvaskmiddel i tillegg.

- å vaske speil og vinduer. Hvis man liker å bruke sprayflaske til disse oppgavene er det ingenting i veien for at man kan blande eddik og vann i en sprayflaske og spraye og tørke speil og vinduer. Har du veldig skitne speil og/eller vinduer kan du også blande i en dråpe oppvaskmiddel. Det kan selvsagt også brukes på glasset i dusjkabinettet.

- å rengjøre oppvaskbørsten. La den stå over natten i et glass eller lignende med en litt sterk eddikblanding.

- å løse opp og/eller holde slukene i huset fri for skitt og hår etc. Hell først en halv kopp natron i sluket, deretter fyller man på med like mye eddik og lar det bruse og boble seg ferdig - vent ca. 15 minutter. Deretter heller man på kokende vann. (Vannet må være kokende. Det holder ikke med bare varmt vann fra springen)

- skyllemiddel i siste skyllevann ved klesvask. Spesielt ved vask av treningstøy er det lurt å bruke eddik som skyllemiddel da dette ikke stopper til porene i tøyet. Dermed unngår du sur lukt i treningstøyet ditt....

- å fjerne sur lukt i treningssko. Hvis du vasker joggeskoene dine i vaskemaskinen kan du bruke f.eks 2 ss natron/bikarbonat + 1 ss vaskepulver til å vaske med og så heller du en god klunk eddik i kammeret for skyllemiddel. Da burde du ta knekken på bakteriene som forårsaker den sure lukten.

- Skyllemiddel i oppvaskemaskin. Brukes på samme måte som det vanlige skyllemiddelet du bruker. Det er like virksomt, men mye billigere og veldig mye mer miljøvennlig.

- å fjerne mugg på f.eks dusjforhenget. Kjør det i vaskemaskinen på en vanlig vask, men bruk eddik både som vaskemiddel og skyllemiddel. Bruk en kork fra vanlig flytende vaskemiddel og mål opp ca 1/2 kork som du bruker til å vaske dusjforhenget i. Som skyllemiddel holder det med 1/4 kork.

- å fjerne mugg og "jordslag" på vegger. (Sjekk først på et "usynlig" sted at veggen tåler det sånn at du ikke ender opp med å ødelegge veggen istedet.) Bør brukes med forsiktighet på uglaserte fliser.

- å fjerne fett fra kjøkkenviften eller andre steder hvor det legger seg mye fett fra matlagingen som f.eks komfyren.

- å rengjøre oppvask- og klesvaskemaskinen. I klesvaskemaskinen heller du omtrent en hel flaske eddik. (Har du mye kalk i vannet er det greit å bruke en hel flaske - ellers så kan du bruke litt mindre) Deretter setter du den på varmeste temperatur og lar maskinen vaske et vanlig program. I oppvaskemaskinen kan du sette inn to fulle krus med eddik. Ett i overkurven og ett i underkurven. NB! Ikke sett dem opp-ned. La dem stå på vanlig måte og start så maskinen på det varmeste programmet. Etterhvert som maskinen tar inn vann så vil krusene renne over og eddiken spres i maskinen i løpet av vaskeprogrammet. Dette er bedre enn å bare helle litt eddik i bunnen av maskinen for da vil eddiken forsvinne ut igjen med en gang når maskinen tømmer ut vann og dermed blir effekten borte.

- å vaske kjøleskapet. Bruk en fuktig klut hvor du heller på eddik og så kan du vaske i vei.

-Eddik kan faktisk også brukes istedet for hårbalsam. Jeg blander 1 del eddik til 10 deler vann. Håret blir mykt og fint og lukten forsvinner slik at du trenger ikke være redd for å gå rundt og lukte som en salatdressing.

- å rengjøre tannbørsten. Sett børsten i en litt sterk eddikblanding og la den stå slik til neste gang du skal pusse tennene.

- et miljøvennlig alternativ sammen med natron/bikrabonat  for å vaske toalettet. Husk bare på at eddik ikke er like sterkt som den vanlige "giftcocktailen" du vasker toalettet med. Det trengs dermed litt mer energi fra din side for å få toalettet rent. Samt litt mer virketid. Dryss natron på veggene i toalettskålen og la det virke 15-30 min. Deretter kan du vaske med toalettbørsten eller en skuresvamp (og gummihansker...) Trekk ned og spray så en eddikblanding (50/50 med vann og eddik) over hele toalettet og la det virke 15-30 minutter før du vasker over med en klut utvendig. Innvendig sprayer jeg ren eddik og lar den virke helt til det er noen som skal bruke toalettet. Har du toalettsete i tre ville jeg bare vasket over det med en eddikblanding istedet for å la den stå og virke. Har du problemer med eddiklukten kan du la sitronskall/appelsinskall ligge og "marinere" seg i en flaske eddik i noen uker og vips har du en eddik som lukter sitrus. (Du vil selvsagt fremdeles kjenne litt eddiklukt, men den er svakere og blir til en viss grad bekjempet av sitrusduften).

- Vask søppeldunken (både den ute og den under vasken) din med eddik hvis den har begynt å lukte (eller aller helst før den begynner å lukte..). Spyl først med vann. Spray på ren eddik og la det virke en liten stund før du gir dunken en real omgang med børste eller klut. Skyll etter med vann.

Pass på at du alltid skyller med rent vann etter at du har vasket med eddik pè f.eks laminat . På noen flater (som uglaserte fliser) kan eddiken sette flekker hvis du ikke skyller godt eller hvis du gnir den inn i flaten og lar den "virke" en stund. På stål, porselen, glass, vinduer og speil trenger du ikke skylle.

Helt til slutt: Har du forresten lurt på hvorfor eddik fungerer så godt som rengjøringsmiddel? Det er fordi den skaper et surt miljø som bakteriene ikke liker og derfor dør de.