onsdag 27. august 2014

Sitron - ikke bare mat

Image courtesy of franky242 / FreeDigitalPhotos.net

Det er faktisk lenge siden jeg hadde sterke kjemiske rengjøringsmidler i huset. De som har lest denne bloggen tidligere vet at jeg klarer meg helt fint med natron, eddik og sitron. Og jeg slutter ikke å bli overrasket over hvor godt det faktisk virker.

Jeg har tidligere fortalt hvordan man kan bruke natron og eddik til rengjøringen og nå er altså turen kommet til sitronen. Jeg kan egentlig ikke få nok av sitron - hverken i maten eller som rengjøringsmiddel og jeg blir rett og slett stresset hvis jeg ikke har den i hus. (Det går jo f.eks ikke an å drikke te uten sitron..?!?)

Men nå til sitronens rengjøringsegenskaper. Drysser du salt på en halv sitron kan du pusse (ekte) kobber eller (ekte) messing, men ikke hvis det bare er belagt med et tynt lag med enten kobber eller messing. For å vaske kjøkkenvasken din i stål kan du drysse enten natron eller salt på en halv sitron og vaske i vei. Vasken blir gnistrende ren! På samme måte kan du også fjerne kalk fra kraner/dusj på badet. Noen foreslåå bare bruke sitron, men jeg foretrekker å kombinere den med salt.

Mikrobølgeovnen kan vaskes ved at du setter en skål med vann tilsatt sitronjuice inn og så varmer opp helt til det koker. Skru av og la det virke i 10 minutter, deretter kan du åpne og tørke av innvendig med en fuktig klut.

Vinduer og speil kan vaskes ved å blande sitronjuice og vann i en sprayflaske og spraye på og tørke av. Det virker etter sigende like godt som eddik og lukter mye bedre. På samme måten kan du vaske kjøkkenbenken i laminat.

Litt sitronjuice kan tilsettes sammen med såpen når du skal vaske opp for å lettere fjerne fett.

For de som er tøffe nok så kan man også vaske toalettet med sitron og natron. Ta på deg gummihansker og dryss natron på innsiden av toalettet pluss nedi vannet og etter at det har fått virke en stund så er det bare å skure løs med sitronen. Hvis det ikke frister å stikke hendene ned i toalettet kan du etter at du har drysset med natron og latt det virke noen minutter bruke toalettbørsten som vanlig. Deretter kan du som avslutning spraye med en blanding av sitron og vann. På utsiden kan man vaske med enten eddik eller sitron.

For å vaske skjærebrettet ditt kan du gni det med en halv sitron og la det virke natten over. Dette dreper bakterier samt fjerner stygge flekker. Skyll og tørk etterpå. Har du et skjærebrett med størknete matrester kan du drysse over salt og deretter skure det med sitronen. Løklukt fjerner du enkelt fra skjærebrett ved å gni det med en blanding av sitron og natron.

Det sies at maur, møll, lopper,  kakkerlakker og andre insekter skyr sitron. Spray med sitronjuice hvis du har steder du vet at de kommer inn i huset. Du kan henge en liten tøypose med tørket sitronskall i skapet ditt for å holde møll borte.

Etter at du har vasket med sitron bør du skylle med vann og tørke overflaten.

De første gangene du bruker sitron til å vaske med kan det føles litt klønete og rart å bruke mat til rengjøringen, men det tar ikke lang tid å venne seg til det. Spesielt ikke når man oppdager hvor virksomt det virkelig er. Og så lukter det så herlig friskt av ekte sitron!