mandag 4. august 2014

Hvilket skjærebrett er best?

For en del år siden var det snakk om hvilken type skjærebrett som var best og den gangen var det plastskjærebrettet som gikk av med seieren fordi det ble hevdet at det var lettere å rengjøre et skjærebrett av plast. Det var jo bare å skylle av det og siden det var plast så kunne heller ingen væske trenge inn og gi grobunn for bakterier.

Med den informasjonen jeg sitter med i dag så kan jeg ikke forstå  at det er mulig å kåre plastbrettet som vinner.  Når man skjærer i det fliser plasten seg opp og mest sannsynlig vil ørsmå plastpartikler sette seg fast i maten. Og jo mer flisete et slikt plastbrett er jo større er sannsynligheten for at det lekker ut farlige stoffer. For ikke å snakke om at det i disse små skjærerillene nå er adskillig lettere for bakteriene å få fotfeste.

Hva skjer så med et skjærebrett i tre? Man vil jo få små kutt i overflaten på et trebrett. Vil ikke det gi grobunn for bakterier? Nei, faktisk ikke. Det er her trebrettet skiller seg vesentlig fra det i plast. Det ser nemlig ut til at tre til en viss grad er selvrensende. Skjærer man f.eks kjøtt på et slikt brett slik at brettet blir vått og kjøttsaften trekker inn i treet så er det ingen grunn til å fortvile for bakteriene som trekker inn i treet vil etter kort tid bli borte. Og overflatebakteriene er det heller ikke vanskelig å bli kvitt. Man kan vaske enten med eddik eller en halv sitron som er overstrødd med salt. Det beste med disse brettene er faktisk at det ikke er noe forskjell i kvaliteten på et nytt og et gammelt skjærebrett.

På et skjærebrett i plast vil det imidlertid være stor forskjell. På et nytt brett er det lett å vaske og fjerne bakterier, mens det på et som har knivsår vil være så godt som umulig. Imidlertid har plastprodusentene kommet opp med en "løsning" på dette problemet. De tilsetter kjemikalier som skal være antibakterielle. Hvilket gjør at plasten blir enda mer giftig. Og når man så skjærer i brettet vil det etter kort tid lekke enda flere giftige stoffer.

Disse opplysningene har jeg blant annet funnet her og her. Jo mer jeg leser om plast, jo mer overbevist blir jeg om at det er viktig å fjerne mest mulig av den fra dagliglivet vårt og erstatte den med materialer som f.eks tre, glass, stål, keramikk eller porselen.

Et lite PS. er imidlertid på sin plass, tror jeg. Uansett hvilken type skjærebrett man velger å bruke så er det viktig at man passer på at man bruker forskjellig skjærebrett til forskjellig mat. Og ideelt sett burde man ha ett til kjøtt og ett til sjømat, ett til brød og ett til grønnsaker og faktisk enda ett som brukes til fjærkre. Spesielt viktig er det å ha ett skjærebrett som man kun bruker til fjærkre. Dette fordi disse inneholder noen spesielle bakterier som kan gi deg et syndrom som fører til akutte lammelser i bena. (Les her)

Så samtidig som man kan føle seg rimelig trygg om man bruker et skjærebrett i tre er det også viktig å være klar over at man ikke bør slakke av på hygienerutinene. Vask skjærebrettet minst en gang daglig, oppvaskbørsten bør få en regelmessig omgang i oppvaskemaskinen og oppvaskekluten skiftes daglig.