torsdag 26. juni 2014

Hvor mye plast kan du si nei til?


Image courtesy of holohololand / FreeDigitalPhotos.net


Plastprodukter har den evnen at de stort sett kommer inn i livene våre sånn litt etter litt sånn at vi ikke ser det virkelige omfanget av bruken vår. Har du for eksempel tenkt på hvor mye plast du forbruker i løpet av et år? Det er en skremmende øvelse. Noe av plasten er det så godt som umulig å unngå, men det fins faktisk noe man enkelt kan fjerne fra listen uten at det vil koste så veldig mye innsats. Si nei til plastproduktene FØR de kommer inn i livet ditt! (REFUSE!)

Her kommer et lite tankeeksperiment på hvor mye plast man kan unngå hvis man bare husker ordet NEI. Jeg setter opp regnestykket etter hva 1 person kan bruke i løpet av et år. Jeg setter opp omtrentlige tall, da noen selvsagt bruker mer av en ting, mens andre bruker mindre. Men uansett vil regnestykket sikkert få oss til å bli overrasket over hvor mye plastsøppel vi produserer.

Men hva kan man så gjøre hvis man bestemmer seg for å prøve å unngå plastinnpakninger? Hvordan skal man kjøpe f.eks kaffe uten plastinnpakning? Må man dyrke kaffebønnene selv? Neida, jeg mener ikke at man skal bli ekstrem. Poenget mitt er bare at det er viktig å bli klar over at vi holder på å drukne i plast og at der man har muligheten så bør man velge det mest miljøvennlige alternativet. Det fins f.eks kaffe som selges i metallbokser. Ellers så fins det jo også instant-kaffe, men den har en såpass lang produksjonsprosess før den havner på glass at jeg vet ikke om det er et så veldig mye bedre alternativ.

Uansett, det jeg vil frem til er at det går an å vurdere om man har muligheten for å endre på innkjøpsvanene sine for å gjøre en liten innsats for miljøet. (Som jo faktisk i siste instans er deg og meg samt våre etterkommere... Så, gjør en innsats for deg selv!)

Her kommer listen:

- Yoghurt til frokost hver dag = 365 i året

- Kaffe hjemme: 1 pose i uken = 52 i året

- Te hjemme: (dette er ofte enkeltpakkede teposer i en pappeske som så er pakket i plast: ) 2 pakker i mnd = 24 i året (Enkeltposene er laget av noe ubestemmelig materiale som jeg tror er plastbelagt papir.... Isåfall vil man få 600 stk ekstra plastinnpakning)

- Plastposer til brød (1 i uken), til frukt/grønnsaker du kjøper på butikken (3 i uken) = 208 poser i året

- Flytende tøyvaskemiddel + skyllemiddel: 2 vasker i uken (ca 28 vask pr flaske) = 8 flasker i året

- Flytende såpe til å vaske gulv med: ca 3 i året. (Noen vasker mye mens andre vasker mindre....)

- Flytende håndsåpe: 6 flasker pr. år

- Oppvaskmiddel: Her tenker jeg meg at 1 person vasker opp for hånd og at 1 flaske holder i 2 måneder. = 6 flasker i året.

- Oppvaskkost: 3 i året

- Svamper til oppvask, skurejobber: 6 i året

- Tannbørste: 4 i året

- Wc-rens: Ca 4 i året.

- Toalettbørste: 3 i året

- Vindusspray + universalspray:  6 flasker i året

- Hvis du handler mat 1 gang i uken og bruker 2 handleposer/plastposer som ikke kan gjenvinnes har du ved årets slutt brukt 104 plastposer. (Tilogmed de nedbrytbare posene er skadelig for miljøet. De trenger nemlig sol/varme for å brytes ned. Havner dette i den vanlige søppelhaugen så vil de ikke brytes ned mer enn en "vanlig" plastpose. Dvs. de blir liggende og slenge rundt....)

- Alle andre innkjøp hvor du får poser til det du har kjøpt, f.eks på apoteket, gavekjøp, til sko og klær etc.: 2 i uken = 104 i året

- Shampo, balsam og hårgele: Tenker vi oss at hver flaske holder i 2 måneder = 18 flasker i løpet av et år.

- Dusjsåpe: 1 i måneden = 12 i året

- Deodorant: 1 i måneden = 12 i året

- Tannkrem: 1 i måneden = 12 i året

- Tanntråd: 4 i året

- Bodylotion: Ca 3 i året

- Munnskyllevann: 4 i året

- Mascara, øyeskygge, leppestift:  = ca 10 i året (de fleste har mer enn èn øyenskygge eller èn leppestift..... er du mann ser du bort fra dette)

- Melk, juice: 1 i uken av hver = 104 i året

- Leskedrikker, sjokolademelk og andre flasker med drikke hvor flasken ikke kan pantes: For å ikke overdrive kan vi si 1 i uken som = 52 i året.

- Smørpakker = 1 pk i mnd = 12 i året

- Majones, ketchup, sennep, dressinger, matoljer = 5 i året

- Toalettpapir: = Ca 5 pakker i året (à 8 ruller)

- Kjøkkenpapir:  = Ca 4 pakker (à 2 ruller) pr år.

Samlet = 1723 plastprodukter hvert år. Og dette er helt vanlige produkter som de fleste av oss bruker hele tiden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Her under setter jeg opp noen forskjellige produkter. Ikke alle bruker alt, men alle bruker noe (tror jeg). Så her kan du "plukke og mikse" og finne ut hvor mye du bruker.

- Pappvin (som egentlig er plastvin siden kartongen har en innvendig plastpose) 1 i måneden = 12 i året-

Kjøper du med deg kaffe på vei til jobben hver dag? Isåfall blir regnestykket slik: 5 kopper i uken x 47 uker (har trukket fra 5 uker ferie) = 235 plastkrus/isoporkrus + 235 lokk til krusene og kanskje også 235 plastskjeer til sukker i kaffen. = tilsammen 705 plastprodukter

- Engangsprodukter fra å spise i kantine hver dag på jobben. Tallerken, kniv, gaffel, skje, krus = 25 prod. i uken i 47 uker = 585 plastprodukter i året

- Salat til jobblunsj hver dag. 1 plastboks + 1 gaffel = 10 produkter i uken i 47 uker = 470 plastprodukter.

- Sjokolade (lørdagsgodt): 1 i uken = 52 sjokoladepapir (plast) i året

- Plukk-selv-miks (nøtter og tørket frukt) 1 i uken = 52 plastbeger i året

- Kjøpepizza: 1 i uken = 52 plastinnpakninger til pizza i året

- Hunde- eller kattemat; 1 pr dag = 365 i året

- Poser til hundens etterlatenskaper: 2 pr dag = 730 pr år (om man ikke da går tur der det er helt sikkert at INGEN andre går. Da er det faktisk mer miljøvennlig å la det ligge... Men det fins ikke så mange slike steder så de aller fleste hundeeiere har behov for disse posene.)

- Brus, vann, saft etc på panteflasker: 1 pr dag = 365 i året. Nå blir jo panteflaskene brukt om igjen, men før eller siden ender de alle som søppel.

- Ferdigmiddag; 1 hver dag = 365 i året. (Ja, det fins faktisk dem som lever på ferdigmat dag etter dag etter dag.)

- Desserter i ferdige pakninger (sjokoladepudding, geleer, vaniljesaus etc) : 3 i mnd = 36 i året

- Sjokoladepålegg, Nugatti etc: 1 i uken = 52 i året

- "Ferie-plast": Herunder går vannflasker, leskedrikkflasker, brusflasker etc, sugerør i drikken, kopper til iskrem, iskjeer, kniv, gaffel, tallerker og krus til piknik (eller kanskje du ikke gidder vaske opp på hytta). Bademadrass, badeball, frisbee, bøtte, spade (typiske strandleker) = Antall i året ??? Jeg tør ikke gjette engang....

Dette er bare noen få produkter som jeg kommer på i farten. Tror ikke jeg orker tenke lengre i øyeblikket. Blir helt svimmel bare ved tanken. Men jeg tror vi har fått en liten pekepinn på hvor enorme mengder plast som brukes og kastes hver eneste dag.

En del av den kan vi faktisk unngå hvis vi prøver. Jeg har allerede begynt. Skal komme tilbake senere med en oppdatering på hvordan det går.