tirsdag 24. juni 2014

RRRRR...

Image courtesy of  digitalart / FreeDigitalPhotos.net

De fleste engelskspråklige blogger som tar for seg miljøspørsmål omtaler de 5 R'er. Det er et mantra som er lett å huske på engelsk. På norsk derimot, er det ikke fullt så enkelt da det ikke lar seg oversette slik at man ender opp med 5 like forbokstaver.

De 5 R'er er viktige leveregler for den som vil prøve å leve så miljøvennlig som mulig. Og jeg tenkte jeg skulle skrive litt om hver av dem for å bli bedre kjent med dette prinsippet. (Det er nesten som "5 om dagen"....)

REFUSE - avslå eller avstå fra.

Siden dette er den første av de 5 R'er så er det faktisk den viktigste. Lær deg å stoppe søppelet før det kommer over dørstokken din. Lær deg å si neitakk! Det er faktisk det enkleste for oss, for så snart noe har kommet inn døren vår så er det vårt problem. Derfor: stopp søppelet eller rotet før det kommer inn i livet ditt. Si nei takk til gratisprodukter. Du trenger ikke enda en kulepenn. Husk også at hver gang du sier jatakk til noe så kreerer du et behov for å produsere mere. Stopp reklame før den kommer i postkassen din eller på døren din.

REDUCE - å redusere.

Å redusere betyr nettopp... redusere. Å kvitte seg med alt overflødig. Som f.eks at 2 personer egentlig ikke har behov for et hus på 500 kvm. Selg huset og kjøp et som er adskillig mindre. En person har heller ikke behov for en vegg-til-vegg garderobe som er proppfull av klær som man egentlig ikke bruker. Kutt ned til et rimelig antall klær og selg eller gi bort resten. Slik kan man gå gjennom det meste av det man fyller livet (og huset) sitt med. Reduser shoppingutfluktene dine. Kjøp færre ting. (Hva med en "shoppestop?") Jo mindre du drar inn i huset, dess mindre søppel har du å hanskes med.

REUSE - gjenbruk.

Denne kjenner vel de fleste til. Ikke bruk engangsprodukter. Sats på produkter som kan gjenbrukes som f.eks glass, stål, tre eller  tøy istedet for papp/papir og plast. (Plast er som alltid verstingen i klassen så om du må velge mellom plast eller papp så velger du selvsagt sistnevnte.)


RECYCLE -  resirkulering.

Resirkulering bør egentlig være siste utvei. Har du avslått, redusert eller gjenbrukt først? Spør deg selv om behovet og hva som vil bli "livssyklusen" til innkjøpet ditt. (Kan det gjenbrukes? Er det noe som kan resirkuleres?)

Kjøp i løsvekt eller i store kvanta for slik å redusere innpakningen. Der du har mulighet bør du kjøpe brukt.Hvis ikke dette lar seg gjøre kjøp glass, metall eller papir/papp. Unngå plast. Mange steder sendes plast til gjenvinning på andre siden av kloden eller ender opp på søppeldyngen eller enda verre, den ender opp i havet hvor den i tillegg til at det ikke er særlig pent å se på kan ende opp med å drepe fisk eller andre dyr i havet som tror det er mat og dermed spiser det.

ROT - å kompostere.

Hvis ikke man har offentlig kompostering som betyr at kommunen henter våtavfallet ditt så er det en god idè for den som har muligheten å lage seg en kompost i hagen. Men lær deg hva du kan kaste i komposten for eller kan du få problemer med at den tiltrekker seg uønskete dyr...

Jeg skal prøve så godt jeg kan å følge disse reglene. Og så er det spennende å se om søppelhaugen min blir mindre...