fredag 6. juni 2014

Egeninnsats...

For å spare strøm i hverdagen går det an å benytte seg av sine egne krefter til å utføre arbeid istedet for å overlate det meste til husholdningsmaskinene. Skru tiden tilbake, så og si. Det betyr ikke at vi trenger vaske klærne våre i elven, men det er mange andre ting man kan gjøre istedet.

Sånn innimellom kan man f.eks koste gulvet istedet for å dra frem støvsugeren (såfremt man ikke har gulvteppe da.). Det går an å lage brød/pizza/bolledeigen for hånd og raspe eller kutte grønnsaker for hånd istedet for å overlate jobben til kjøkkenmaskinen,  å vaske opp for hånd i stedet for å putte alt i oppvaskemaskinen eller legge en bluse i bløt før den skylles opp for hånd istedet for å starte vaskemaskinen med bare ett plagg i.

Jeg sier ikke at denne måten å leve på er for alle. Men for dem som ønsker det kan dette være en måte å redusere påvirkningen på både miljø og lommebok. For noen kan det virke som en veldig tungvint måte å leve på, men hvis du har endret tankemønsteret ditt til å passe til denne livsstilen, så er det absolutt ikke noe problem. Det er ikke noe problem å lage en brøddeig for hånd. Det er heller ikke noe vanskelig å vaske opp for hånd hvis man bare er innstilt på at det er sånn det skal være. Og det å ha tålmodighet til å la et plagg ligge i bløt i en dag eller flere før man vasker det skulle faktisk være den enkleste sak av verden. Men for å kunne leve på denne måten så må man ikke forlange at livet skal gå i samme fart som tidligere eller at det skal være like "enkelt" som tidligere. For å leve på denne måten må man faktisk være innstilt på at livet blir litt hardere fysisk sett for man må jobbe litt ekstra for å få gjort det samme som maskinene ellers gjør for oss.

Det fins selvsagt mange andre ting man kan gjøre for å spare både miljø og lommebok, men dette var det jeg kunne komme på i farten.