fredag 18. april 2014

Miljøvennlig kaffe?


Image courtesy of digitalart / FreeDigitalPhotos.net


Det beste rådet for å lage mer miljøvennlig kaffe er å lage den på samme måten som våre bestemødre gjorde. Enkelt, ikke sant. Eller rettere sagt, enkelt i teorien, men ikke i praksis. Vi har vent oss til å bruke maskiner til det aller meste, så også for å lage kaffe og det er nok for de fleste en liten hverdagsluksus som det kan være vanskelig å gi slipp på.

Da jeg var liten begynte de "vanlige" kaffetrakterne å gjøre sitt inntog på kjøkkenet og folk tok i mot dem med åpne armer. Nå var det plutselig blitt så enkelt å lage kaffe. Bare å fylle kaffe i fiteret, vann i beholderen og så trykke på knappen og kaffen laget seg praktisk talt selv. Uten at man måtte stå ved komfyren og selv helle vannet i filteret som var plassert oppå kaffekannen. Tenk så frigjørende!

Dette var den gang folk flest bare drakk vanlig kaffe. Etterhvert som vi alle "utvidet våre horisonter" ved at man begynte å reise mer til utlandet så kom vi til å bli kjent med både espresso og cappucino og det endte med at vi ikke var fornøyd med å bare få servert denne kaffen utenfor Norges grenser. Vi ville ha den hjemme hos oss selv også. Til å begynne med kjøpte folk espressokanner og tok med hjem fra utenlandsbesøk. Så våknet handelsstanden og begynte å importere disse for salg i Norge og deretter kom altså de elektriske espresso og cappuccinomaskinene.Til å begynne med måtte man selv måle opp hvor mye kaffe man trengte, men nå har altså produsentene gjort det enda lettere for oss ved at man kan kjøpe kaffen i kapsler. En kapsel er lik en kopp kaffe. Superenkelt, ikke sant? Men samtidig også lite miljøvennlig.

De som produserer disse tingene, samt handelsstanden tenker stort sett ikke på miljø. Bare på det som selger og gir klingende mynt i kassen for dem selv. Og av en eller annen grunn så blir vi mennesker tiltrukket av strøkne innretninger i fancy farger med knapper og lys hvor man bare putter på en liten kapsel og vips så har man laget en like fancy kopp med espresso, cappuccino, macchiato eller hva de nå alle heter.

Men hvis vi tenker oss om så vet vi at alle disse kapslene som produseres sliter på miljøet. Tenk på all den unødige emballasjen siden det er "enkeltmannspakker".

Nå regner jeg vel kanskje ikke med at folk går hen og kaster sin nyinnkjøpte Rolls Royce av en kaffemaskin i søppelet for å gå tilbake til gamlemåten, men det går kanskje an å tenke seg litt ekstra om før man eventuelt senere går og kjøper seg en erstatter når den gamle går i stykker?

Og vi som ikke har kommet så langt at vi allerede har kjøpt oss noen fancy maskin, kanskje vi kan beholde pengene i banken vår og med god samvittighet fortsette å lage kaffe på gamlemåten?

Til og med uten miljøaspektet så må jeg si at jeg foretrekker å lage alle typer kaffe på komfyren. Og det er ganske enkelt for jeg ennå ikke har truffet på en maskin som klarer å lage så varm kaffe som jeg ønsker.... Min kaffe skal nemlig være brennheit!

Helt til slutt: trenger du fløte i kaffen så ikke kjøp enkeltporsjoner. Kjøp heller den minste "vanlige" kartongen. Man sparer en del emballasje på det...