mandag 15. september 2014

"Resirkulerte" kjæledyr?


Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net


Overskriften høres kanskje litt makaber ut, men meningen er enkel; hvis du har tenkt å anskaffe deg et kjæledyr, hvorfor ikke adoptere et som av ulike grunner er uønsket av sin nåværende/forrige eier?

Tar man en titt på internettsider som f.eks Finn.no eller ebay finner man et stort utvalg av dyr som trenger omplassering. Og såfremt man ikke ønsker seg f.eks en utstillingshund eller et annet dyr som skal brukes til noe helt spesifikt (konkurranser, jakt etc) så vil jeg si at det burde være store muligheter for å finne akkurat det rette kjæledyret. Ved å adoptere et "brukt" kjæledyr så kan du være med på å forandre livet til et dyr som ellers kanskje ikke har så lyse utsikter... (Et helt liv i kennel eller eventuelt avliving.... ). Jeg vet at oppdrettere av rasehunder ikke er så veldig glad for at folk anskaffer seg blandingshunder eller at de finner sin firbente venn på Finn.no. Dette er antakelig fordi de helst vil at hundeavl skal være et seriøst arbeid. Og jeg er helt enig med dem. Det er bare det at verden er ikke perfekt og dermed vil det alltid finnes f.eks hunder som har blitt til ved et uhell. Det fins dessverre også såkalte "puppy-mills" som er useriøse oppdrettere som bare "spyr" ut valper og tenker kun fortjeneste. Og det fins også mennesker som kjøper en hund like enkelt som de kjøper et par sokker - og helt uten å tenke på at hunden vokser og blir stor, kanskje mye større enn de trodde da de så den lille valpen for første gang. Og når hunden har blitt et digert "beist" og den første begeistringen over å ha hund har lagt seg så kommer de kanskje til sans og samling og finner ut at denne hunden kan de ikke beholde...

Det er da vi skal komme på banen. Vi som syns det er viktigere å redde et kjæledyr enn å ha et dyr som vinner premier og høster heder og ære. For å være helt ærlig så tror jeg ikke hundene bryr seg det dugg om de har en hel vegg dekket med "konkurransesløyfer" hjemme i huset. Det viktigste for en hund er å bli tatt vare på; få mat og stell og nok mosjon og mental utfordring.

En annen god bivirkning av å satse på et brukt kjæledyr er at du hjelper til med å holde etterspørselen etter "nye" kjæledyr nede. Vi "svømmer" allerede i kjæledyr som trenger et hjem og da er det utrolig viktig at det ikke blir produsert flere, men at vi heller tar vare på dem som allerede har kommet til verden.

Så sjekk gjerne med Dyrebeskyttelsen eller let på internett så kanskje du finner akkurat den firbente vennen du ønsket deg?